Søndag den 27. august kl 10.00 er der indvielse af en skulpturpark på Trekanten i Hald, med afsløring, taler, sang, kaffe og rundstykker.
Her kan man komme og være med til at skabe en festlig dag i Hald og se ”Råberen” i opdateret udgave og nu med direkte retning mod Rådhuset i Randers, en række tilhørere, alt sammen udført af ”Træskulptørerne” i Mellerup. Det er en gruppe bestående af Dan Brokholm Olesen, Henrik Kjærgård-Jensen og Børge Lykkegaard. Samtidig er der afsløring af 5 dyrefigurer udført af Mads Arndtzen fra Sødring ,så tilknytningen til landbruget samtidig symboliseres. Endvidere kan man prøvesidde det nyetablerede tingsted, og nyde de 5 smukke kugleahorn, som danner baggrund til figurerne og markerer, at Hald stadig er byen med de mange træer.
Trekanten ligger helt centralt i Hald – her lå den smukke købmandsbutik – ved siden af bageriet, og med forsamlingshuset lige bagved. Det var her man mødtes, hvad enten det var i købmandsforretningen til en snak, på bænken foran bageren, eller man bare skulle med bussen til storstaden.
Med skulpturparken skulle dette miljø gerne blive genskabt, så pladsen fremtræder som et smukt, markant og udfordrende indslag i bybilledet og samtidig markere, at samling, samarbejde, kultur er det Hald står for.
Ved pladsen var tidligere en træskulptur – ”Råberen ” blev den kaldt og den blev et meget markant indslag i byens brand. Den kommer nu til at optræde igen, i nyfortolket udgave. Som den oprindelige figur kalder den byens borgere til samling, men samtidig har råberen meget bevidst – og meget præcist retning mod Rådhuset i Randers, – som et udtryk for, at vi gerne vil høres, der hvor beslutningerne tages, og meget gerne give vores besyv med i debatten. Et tingsted er etableret som et markant sted at slå sig ned i byen og som et udtryk for, at vi gerne i Hald ser, at problemer løses ved en ligeværdig og åben debat.
Det egetræ ”Råberen” er lavet af stammer fra Stifterindens allé ved Støvringgård. Alleen fik hun plantet ved indvielsen af Støvringgård som frøkenkloster i 1740. Og det fortælles, at når hun blev vred sadlede hun sin hest og red gennem alleen og meget pålidelige kilder fortæller, at Stifterinden af og til kan ses i tågerne i alleen, altså især når der er noget at være vred over. Hun blev i særlig grad blev vred, hvis hun følte sig sat uden for indflydelse. Måske har hun følt sig særligt vred den dag et af træerne i alleen væltede, og derfor er det en spændende ide netop at genrejse det træ – i Hald – i form af en skulptur!
Projektet er muliggjort med velvillig støtte fra Gjerlev-Enslev sparekasses fond samt Borgerbudgetmidler, stillet til rådighed af kommunen.
Mogens Nyholm, viceborgmester og formand for kultur og Fritid i Randers står for indvielsen og afsløring af de ni skulpturer. Efterfølgende vil kunstnerne præsentere deres værker, -og så er der kaffe!
Alle er velkomne.